Wie ben ik
     Service en dienstverlening
        Verzorging van de oren
        Verzorging van de ogen
        Verzorging van de tanden
        Verzorging van de nagels
        Verzorging van de vacht
           Vachttypes
     Tips
     Ligging Trimsalon Joke
     Contact

Verzorging van de vacht

Afhankelijk van de vacht bestaat vachtverzorging uit borstelen en kammen, ontklitten, plukken, strippen, knippen, scheren, effileren, wassen en föhnen.

De ruwharige rassen worden geplukt. Vb Westy, Bouvier, ruwharige Jack Russel, Fox Terriër, Schotse Terrier, Welsh Terriër,Shnauzer,...
Een ruwharige vacht bestaat uit harde, stevige dekharen en uit een zachte wollige ondervacht.
Tijdens het plukken worden de dekharen met wortel en al met de hand verwijderd, daardoor krijgt de nieuwe ondervacht de kans om te groeien.
Strippen kan ook, dit is de vacht in rolling coat zetten, zodat de hond altijd een verzorgde look heeft.
Hierbij worden alleen de langste dekharen uitgeplukt, zodat de hond in een korte harde bovenvacht komt te staan.
Afhankelijk van de hond, gebeurt dit om de 3 à 4 maanden.
Vooral bij honden met een gevoelige huid is strippen aan te raden.

Ik vind het belangrijk om mensen bij de brengen waarom een ruwharige hond best niet word geschoren.
Als een ruwharige hond word geschoren dan blijft het oude haar in het haarzakje zitten. Dit dode haar gaat jeuken zodat de hond er last gaat van krijgen. Alle oude haren blijven zitten zodat er geen nieuwe vacht kan worden gevormd. De oude haren herstellen slechts gedeeltelijk en gaan opnieuw groeien waardoor een zachte vacht ontstaat. Door de verandering in de structuur van de haren treedt pigmentverlies op, met als gevolg een doffe kleurloze vacht.
Doordat de vacht minder dik en hard is zal de hond minder beschermd zijn slechte weersomstandigheden, alook tegen de soms felle zon.
Een goed verzorgde hond geeft een glanzende vacht.

Bij het knippen en scheren wordt de vacht ingekort, naargelang de wens van de klant. Bv poedel, maltezer, shiz tzu, yorkshire, bichon, kerry blue terriër en vergelijkbare rassen.
Maltezers, shiz tzu en yorkshire horen eigenlijk een lange vacht te hebben, maar veel klanten hebben liever een kort of bijgeknipt hondje omdat dit makkelijker te onderhouden is.
Het is belangrijk dat de klant hun lievelingen ook gaan kammen op moeilijk bereikbaren plaatsen, zoals oksels en binnenkant van de benen om klitvorming te voorkomen, want klitten verwijderen is voor het hondje geen leuke ervaring.

Effileren is het uitdunnen van overvloedig haar en het modelleren van de vacht, dwz de haren onopvallend in elkaar laten overgaan.
Meest bij de bevedering van spaniëls, setter, golden retriever,…
Het lichaam van opgegeven voorbeelden wordt geplukt met de hand of eventueel met trimmes. Hierdoor wordt de onderwol verwijderd tussen de dekharen.

Honden met lange vachten met meegroeiende ondervacht, zoals de New Foundlander, Collies of Groenendaeler moeten goed geborsteld worden en in de ruiperiode worden in het trimsalon de de doden haren uitgeharkt.

Bij honden met korte vacht zoals Boxer, Rotweiller en gladharige Jack Russel worden de dode haren verwijderd.

Wanneer ik bepaalde symptomen of aandoeningen opmerk, breng ik de klant daarvan op de hoogte. Bv wanneer de hond zich overvloedig krabt, kan dit wijzen op parasieten, allergiën, jeuk of een inwendige aandoening.
Een ontsteking kan optreden door allergiên, abcessen of vreemde voorwerpen.
Haarverlies kan veroorzaakt worden door uitwendige parasieten, hormoonafwijkingen, eelt of ringworm.
De aanwezigdheid van knobbels zoals cysten, wratten of abcessen wordt gecontroleerd.

Voor elk hondje neemt ik uitgebreid de tijd en ik werk volgens rasstandaard rekening houdend met de wensen van de klant.